dimecres, de gener 25

Eleccions legislatives a Palestina


Anem a la obertura del col•legi electoral de Salah –el- Din. a Jerusalem.
El parlament israelià a l’any 1980 va declarar Jerusalem capital d’Israel i va annexionar la part de Jerusalem est que fins 1967 formava part de Jordània. La annexió no ha estat reconeguda per la ONU, però Israel ha anat encerclant amb assentaments jueus i un mur de ciment la part que es vol quedar definitivament. El mur que avui divideix Jerusalem deixa a la part palestina 40.000 residents de Jerusalem que els aparta dels seus llocs de treball, escoles, hospitals. El nou mur fa la vida impossible als àrabs israelians amb l’objectiu d’arribar a una separació total de àrabs i jueus..
La celebració d’eleccions a Jerusalem al costat israelià del mur seria com admetre que forma part de Palestina, per això la oposició per part d’Israel va ser total, al final degut a la pressió internacional, han cedit en determinades condicions, no han deixat fer mítings electorals, han deixat posar cartells solament en llocs” no visibles”(?¿) i han admès el vot per correu. Per això no hi han col•legis electorals, sinó que es deixa votar en determinades oficines de correus. No hi ha cens electoral, han deixat votar a unes 6000 persones de les 60.000 que es calcula que podrien votar.
Es preveu que moltes de les 6000 escollides no votaran per por a perdre la tarja de resident i el permís de treball.
Els altres 40 o 60.000, no se sap quants, podran votar a la zona de Jerusalem que es diu J 2, al altra costat del mur.
A la oficina hi era també en Jimy Carter fent d’observador, no hi hagut incidents, els empleats de correu, israelians, feien la feina correctament.
Durant la resta del dia hem anat de col•legi en col•legi, a tot arreu les eleccions es feien amb tota normalitat i molt professionalment.
Cap a l’hora de tancament hem anat a una escola de Jerusalem.
En un dels col•legis hi havia una multitud neguitosa per entrar, eren els habitants de Jerusalem est que no els hi ha estat permès votar al seu barri. Com que no hi ha cens, la taula ha d’anotar la identitat i la votació es lenta. Al final es comunica que en aquest col•legi es prorroga 1 hora més i es calma l’ambient. Hi han tres tipus de documents, el blau (residents a Israel), verd (no residents) i carbassa (refugiats), observo que hi han molts carbasses.
Jo entro en un dels col•legis que ja van a tancar a observar el recompte. Tot està molt ben preparat i es fa correctament, en una pissarra van anotant els vots. Hamás treu el doble de vots que Fatah. Un col•legi no vol dir res, el resultat no es extrapolable, però els joves interventors no amaguen els somriures.
Els companys que estaven repartits en altres col•legis confirmen un bon resultat de Hamás, cal esperar a demà.
Es una nit molt freda.

Sobre EL JUDICI 14 de febrer declaracions de Oriol Junqueras i Joaquim Forn Antoni Bassas :   " quan es tracta de Catalunya, a l...