dilluns, de juliol 24

¿La tercera guerra mundial?

Aquest dies em resulta difícil no parlar de res més que de l’Orient Mitjà, fa una setmana el meu fill es va casar amb una noia israeliana i estan pendents de viatjar o no a Israel per conèixer la família.
Uns amics de Haifa no responen a l telèfon, hem sabut que eren a Tel Aviv repartits en cases d’amics, una cosina del meu home que viu a Haifa, ha vist com queia una “katiuxa” davant de casa seva.
Quan veig les fotos del Líban, les cases derruïdes, penso, a part de les vides que s’han perdut, que no es poden recuperar, quants plans vitals s’han desfet, quants somnis, quants esforços, ¿de veritat es creuen els israelians que després d’aquestes intervencions poden aspirar a viure en Pau? La majoria, també gent com Amos Oz, creu que sí, però sé que fa tres dies va haver-hi una petita manifestació a Tel Aviv en contra de la guerra, i el dissabte se’n va preparar una de més gran, i n’hi hauran més.
Jo, a les manifestacions d’aquí no hi vull anar, perquè sé que hi hauran pancartes antisemites i hauria de marxar.
Ara bé, com diu Noam Chomsnky, guardem-nos dels filosemites: són antisemites als qui els hi agraden els jueus. A més des d’Europa, és molt fàcil recomanar la mà dura quan son els fills d’altres els que moren.
Que no hàgim de recordar aquest calorós juliol com el començament de la tercera guerra mundial.
Com vaig dir i repetir a la Comissió D’Afers Exteriors: no hi ha solució militar al conflicte, ni al terrorisme, llegeixo un article de Rami G. Khouri, on precisament diu el mateix
“there is no military solution to this conflict”. I afegeix:
“La Pau serà possible a la regió si es compleixen tres condicions: àrabs e israelians tenen que ser tractats de forma equitativa, segona, tots els països de la zona tenen que complir la legalitat internacional i s’ha de resoldre de forma “adequada” el conflicte israel-palestí."

Ja fa dècades que Israel estableix zones de seguretat, zones ocupades, línies verdes, línies blaves, etc. Sense èxit.
Israel te que entendre que la seguretat ja no depèn solament de la força.
Si no li fem entendre, podria ser que ens trobessim ja al començament d’un conflicte a escala global.
La gent de seny no ho hem de permetre.

Sobre EL JUDICI 14 de febrer declaracions de Oriol Junqueras i Joaquim Forn Antoni Bassas :   " quan es tracta de Catalunya, a l...