dimecres, de novembre 29

Contra l'escalfament global

La principal font de gasos d’efecte és el trànsit rodat, fa temps que estem pensant mesures que puguin incentivar la reducció de gasos, no hi han grans solucions de moment, però hem d’avançar sense parar, d’aquí va sortit la idea d’aquesta proposta que avui s’ ha aprovat al Congrés:
El Congreso de los Diputados instó hoy al Gobierno a que valore la posible modificación del Impuesto Especial sobre Determinados Medios de Transporte y del Impuesto sobre Vehículos de Tracción Mecánica mediante medidas acordes con las adoptadas por la Unión Europea, y teniendo en cuenta criterios que favorezcan la "adquisición de los vehículos menos contaminantes".

La iniciativa aprobada en la Cámara Baja tiene su origen en una proposición no de ley presentada en la Comisión de Economía y Hacienda por el grupo parlamentario de ERC, que finalmente se modificó mediante una enmienda introducida por el PSOE.

En concreto, el Congreso instó al Gobierno a que, en el marco de los distintos grupos de trabajo que actualmente se encuentren estudiando la fiscalidad medioambiental, se valore la posible modificación del Impuesto Especial sobre Determinados Medios de Transporte y del Impuesto sobre Vehículos de Tracción Mecánica.

Así, la propuesta supone que este estudio tenga en cuenta "la capacidad de contaminación atmosférica de los vehículos", de manera que se prime la adquisición de los vehículos menos contaminantes. La iniciativa precisa que "tales medidas habrán de estar en línea con las que adopte la Unión Europea, y deberán haber sido previamente consensuadas con las distintas administraciones autonómicas y locales en los ámbitos de su competencia".


.....

A Exteriors he presentat una proposta demanant que es faci un informe sobre les connexions econòmiques de la guerra d’Irak, sembla ser que algunes ONG’s relacionades amb Ana Botella van rebre moltes subvenciones i no és segur si van anar a parar a ajuda humanitària. L'enganxo

La Comisión de Asuntos Exteriores del Congreso aprobó este mediodía por unanimidad una proposición no de ley instando al Gobierno socialista a realizar un informe sobre la presencia militar española en Irak, bajo mandato del Gobierno del PP.

La resolución, promovida inicialmente por ERC y luego modificada mediante enmienda transaccional, detalla que ese informe deberá realizarse en el próximo periodo de sesiones, antes de junio de 2007, y que deberá incluir "necesariamente" un desglose económico de las funciones realizadas en materia de cooperación y actuación comercial.

Según se añade, ese informe de enviará de nuevo a la Comisión de Asuntos Exteriores del Congreso de los Diputados para que, de acuerdo con el procedimiento reglamentario, decida si emprende las iniciativas parlamentarias oportunas.

.......

Estic escoltant una diputada d’Alacant, és diu Serna, felicitant a la Ministra de Medi Ambient per el canvi de traçat del Xúquer –Vinalopó, el que no diu és que ella s’hi va oposar, encara recordo una reunió d’hores al Ministeri de Medi Ambient on ella era la primera d’oposar-se al canvi de traçat, també el Director General de l’aigua no volia parar les obres.
Finalment Europa els va fer entrar en raó, en lloc de treure l’aigua de la capçalera, es va canviar per prop de l’arribada la mar, així s’evita la temptació d’assecar el Vinalopó.
També m’alegra escoltar a la Ministra dir que l’aigua dels rius no es llença al mar.

.....

Reunió amb el Ministre Caldera

Amb la Giorgina Oliva, la fa poc estrenada nova diputada d’ERC, acabem de parlar amb el Ministre sobre el projecte de Llei d’Igualtat, estem negociant avantatges per les mares autònomes, no vull avançar res, però si ho aconseguim estaré molt satisfeta.
També està sobre la taula augmentar el permís de maternitat quan hi ha més d'un fill, ara el problema és IU que sembla ser que s’hi oposa per motius filosòfics, potser tenen raò, però la vida no és una filosofia és una realitat molt dura.

dimarts, de novembre 28

Presidència de Comissió




Des d’avui sóc presidenta de la Comissió de Medi ambient, era el Joan Puigcercós, al deixar el Congrés per anar al Parlament, l’he assumida jo.
Les presidències es reparteixen entre els grups al començar la legislatura, i quan succeeix un canvi es sol respectar que es quedi dins del mateix grup.
Haig de dir que m’ha votat pràcticament tothom, inclòs el PP.
He començat presidint el debat de dues lleis, la de la xarxa de Parques Nacionales i la declaració de Parc nacional el Parc de Monfrague (Extremadura).
Les votacions solen ser complicades perquè a darrer moment els grups transaccionem esmenes i al final no saps què s’ha inclòs ui què no.
Naturalment el grup de govern procura que no es quedin esmenes vives al Senat i els altres procurem aguantar els esmenes fins al final com avui que veient que la nostra proposta no tenia futur he acceptat una proposta molt rebaixada del PSOE, però he deixta unes esmenes amb l’esperança de millorar-ho en el Senat.
Suposa més feina per a mi, però espero que en sàpiga treure profit


......
Kurds al Congrés



Una delegació kurda del partit DTP(Partit per una Societat Democratica, membre de la Internacional Socialista) formada per el vicepresident de relacions internacional Tuncer Sr. Bakirhan, la alcaldesa de la ciutat de Dersim , Sra, Tunceli i el director del Centre d’Informacií del Kurdistan a França, Sr, Doru, van entrevistar-se al Cong´rs amb la portaveu d’Erc a la Comissió d’Afers Exteriors, RM Bonàs, hi va ser convidat també el portaveu del PNV, Sr. Esteban.
Els assistents van exposar la situació del Kurdistan turc, després de la declaració unilateral de Cessament de Foc per part del PKK.
El govern turc no ha respòs amb cap senyal, segueixen les operacions militars a gran escala en la zona kurda.
Els kurds segueixen sense tenir drets lingüístics ni culturals, i les àrees amb majoria kurda pateixen una gran discriminació fiscal.
Una de les condicions per l’ingrés de Turquia a la Unió Europea es la solució del “problema kurd”, però Turquia no ha fet cap pas per millorar la situació.
Van afirmar que és necessari avançar cap una solució política, abandonar les operacions militars que estan originant un gran problema humanitari, la alcaldessa de Dersim va exposar el cas de la seva ciutat on amb 10 anys s’ha passat de 15000 a 200.000 habitants, refugiats de les zones on es realitzen “operacions militars”. Les condiciones son indescriptibles. Això en una zona de les més riques del món en recursos energètics.
Van expressar la necessitat de treure els obstacles perquè els kurds puguin tenir representació al parlament turc, actualment un partit ha de tenir un mínim d’un 10% dels vots en tot l’Estat per poder tenir representació parlamentaria.
Ven expressar la seva preocupació per el fet que els militars continuen dominant el poder polític a Turquia, i així és molt difícil crear una opinió pública favorable als canvis polítics respecte al reconeixement dels poble kurd..

dijous, de novembre 23

Debat de la Llei del Sòl

Llei del Sòl
Comença el debat.
L’accés a l’habitatge és el problema num.. 1 de la població, el preu del sol ho fa molt difícil. També hi té a veure el baix preu del diner, i l’increment de la demanda degut al sobtat increment de població pel fenomen migratori.
Conseqüència: El desenvolupament urbanístic, arriba a ser insostenible, i s’embruta amb la corrupció urbanística
ERC ofereix un pacte d’estat contra la corrupció urbanística.
S’ha de corregir les valoracions a la expropiació. Són massa elevades, arriba a comprometre la inversió en infrastructures.
La llei proposa un augment de la cessió als Ajuntaments del 10 al 20. Aquí CiU diu que perquè un topall,( crec que els alcaldes ja estan prou contents, o ¿volen que s’encareixi més l’habitatge?)
Ampliar el concepte de protecció oficial, també accés al lloguer protegit perquè els joves puguin accedir a un habitatge.
Amb aquesta llei no s’aturarà el cicle inflacionari de l’habitatge, però tenim la obligació de fer que l’accés a un habitatge digne sigui un dret,

Noves diputades d’ERC

El grup d’ER al Congrés ha canviat. En lloc del Puigcercós que es queda a Catalunya i d’en Francesc Canet que es dedicarà a Figueres han vingut dues noies de la JERC, la Laia Cañigueral de Cassà i la Giorgina Oliva de Vic, seran de les més joves del Congrés i de les més preparades, crec que sorprendran, ara se les miren amb curiositat i “la brunete mediática “ ja les titlla d’extremistes, però ja veuran.

Avui han tingut el primer tast del ritme de treball del Congrés, la Laia ha hagut d’agafar la reforma de la LOU i la Giorgina la de Igualtat. A més com que jo he hagut d’anar a TV2 a gravar el programa Parlamento ja li he demanat que em substituís, em coincidien al mateix temps comissió de Sanitat, ponència de la Llei de Parcs Nacionals, de Parc de Monfragüe, la de les dones i una que l’hem suprimit del grup de treball de la Unió Europea.

Ja ha comprovat que és qüestió d’organitzar-se i es por arribar a tot.

Indígenes Colombians

M’ha donat temps d’assistir a una reunió amb Luis Evelis Andrade el president de la Organització Nacional Indígena de Colòmbia

Són crítics amb la Llei de Justicia y Paz, li diuen Llei de Impunitat, ja que no hi han reparacions, ni es preservarà la memòria històrica.

Les comunitats indígenes son les principals víctimes dels desplaçaments forçosos, els hi prenen la terra i la seva situació, segons el Relator de las Nacions unides és dramàtica.

En el període Uribe, s’han augmentat els assassinats dels líders, i les que paguen el preu més alt són les dones.

Hem recollit les seves propostes, el que ens demanen es que hi anem i els fem visibles.

Afganistan

Per la tarda ha vingut una representant de Rawa: la situació al Afganistan empitjora, tant que la gent ja comença a enyorar els talibans.

RAWA es dedica principalment a fer escoles, encara que moltes són mig clandestines, i sobretot a intentar donar feina a més e 50000 vídues per les que no hi han més sortides que demanar caritat, la prostitució o el suïcidi.

També volen que hi vagi una delegació.

Pel passadís m’he trobat un altra diputada molt activa en el tema palestí i m’ha comentat si vull participar en una delegació a Palestina.

Avui m’ha donat la sensació d’estar a la ONU, el problema que no sé fins a quin punt les delegacions poden influir, ells diuen que molt, dons el Congrés haurà de fer un esforç.

.....

Després d’Afganistan, ge rebut a un representat de una associació d’animals, el comprenc molt bé, però després d’escoltar que a Afganistan es canvien nenes per gossos, era dur escoltar que fem lleis per protegir els animal i no som capaços d’evitar el que està passant allà.

.....

També he tingut ocasió de parlar un moment amb la Ministra de Medi ambient, li he donat els dossiers d’aquells veïns d’Astúries que van venir a demanar ajuda, m’ha dit que estava molt contenta, diu que patia molt amb el govern que es preveia a Catalunya, per les qüestions que afecten al seu Ministeri ahir ja van ensenyar la poteta amb el transvasament del Roine, ¿per què hi insisteixen tant? ¿qui hi ha al darrera?

.....

I el Barça ha guanyat

.

dimarts, de novembre 21

Fons de impagaments de pensions, promeses, promeses

Avui es torna a parlar del fons per impagaments de pensions per aliments en cas de divorci.
Als pressupostos de l’Estat s’hi ha inclòs un fons de 10 milions, el portaveu socialista s’està comprometent que en 6 mesos estarà disponible.
Dones divorciades que l’ex no us paga els aliments dels fills, anoteu la data.
.....
Un altra cop, el PP presenta una moció demanant el transvasament de l’Ebre, el PNV i CiU s’abstenen. CiU continua demanat aigua del Roine, el que no expliquen és que l’estiu passat les centrals nuclears van haver de parar perquè no hi havia prou aigua per refrigerar-les.
Es una pena que el tema de l’aigua no s’afronti amb seriositat i només es busqui la confrontació.
Ara bé el PSPV no s’atreveix a anar endavant amb la nova cultura de l’aigua, anem en compte, en un futur es podria tornar a posar sobre la taula el transvasament de l’Ebre.

dilluns, de novembre 20

El Tribunal de Sarajevo i bascos

Avui he avançat el viatje a Madrid per sopar amb José Ricardo de Prada, l’únic jutge de l’Estat membre d’un Tribunal Internacional. Es membre del Tribunal Penal per la ex-Yugoslàvia, a Sarajevo.

El Tribunal Penal de La Haya jutgen els casos més grans de crims de guerra, encara que des de fora sembla que no ha fet massa feina, Ricardo de Prada diu que La Haya ha fet una feina important de recollida de dades que ara nodreixen el Tribunal de Sarajevo.

Tenen 10.000 casos pendents, la pregunta és si hi ha una presó per 10.000 persones i si augmentar les penes serà suficient per recompensar les víctimes i el que és més important tancar ferides i seguir endavant.

Ell creu que s’hauria d’anar cap als comitès de la veritat com a Sierra Leona, i el que és molt important que les violacions siguin tipificades com crims de guerra. Les víctimes més abandonades són les dones que van ser violades, la majoria arrosseguen el trauma en silenci i amagades.

Al sopar hi eren també l’Aitor Esteban i el Beloki del PNV, després de Bòsnia vàrem acabar parlant del procés de Pau a Euskadi.

Amb alguns membres del PNV tinc molt bona relació personal, encara que durant les eleccions estaven incòmodes, per allò de que son aliats de CiU. Ara bé, els bascos van al seva, aquella espècie de simpatia que molts catalans tenen pels bascos, que se’n oblidin, ells van a la seva i prou, cap mena de solidaritat. A pesar d’això hi ha bona relació, amb alguns.

Hi ha un senador l’Iñaki Anasagasti amb el que em trobo bastant ja que ens estem al mateix hotel, el tenia en molt bona consideració, quant no el coneixia, ara he anat veient que és simplement un vividor. El partit l’ha enviat al Senat on no hi fa res de res. Es membre de la Comissió de la Unió Europea i només s’hi presenta quan hi ha tiberi. Com que no te protagonisme es dedicar a parlar malament de tots perquè sap que així el publicaran.

No té res a veure el que et diu personalment del que publica al seu blogg, és un cínic acabat. vaig estar parlant amb ell el dia abans de les eleccions sobre la situació política de Catalunya i quan he vist a la premsa el que diu d’Erc , no hi té res a veure.

Com diu ell que Erc està sotmesa al PSOE, quan el PNV per uns quants milers d’euros, els hi vota tot a ulls clucs. És el soci més còmode del Congrés, és possible que ell ni ho sàpiga, no crec que del PNV el tinguin massa en compte.

dimecres, de novembre 15

Obiang no és rebut al Congrés

Ahir vàrem saber amb sorpresa que Obiang, el president de Guinea Equatorial està de visita per Espanya i que venia avui al Congrés a signar al llibre d’honor.
Passada la sorpresa provocada per la frivolitat del President del Congrés, en Manuel Marín dit el “cholo”, va venir la vergonya.
A les 9 de la nit, vist el malestar a la cambra, en Marín molt "disgustat" amb els “grups minoritaris” va convocar junta de portaveus. La junta va decidir: canvi d’agenda i Obiang no vindrà al Congrés.
Erc ha aprofitat la avinentesa per entrar una iniciativa que ja teníem preparada d’abans de l’estiu sobre el poble Bubi. El poble originari de l’antiga illa de Fernando Poo, avui Bioko, per cert molt lluny de Guinea i que Espanya la va deixar lligada a l’estat guineà on domina la ètnia fang que s’ha dedicat a perseguir als bubis.

dimecres, de novembre 8

Problemes d'Astúries


Com que no tinc prou feina, avui he rebut una delegació de veïns d’Astúries. Han fet de mitjancer uns independentistes asturians, (també n’hi han).
Els veïns, que varen venir amb autocar en viatge d’anada i tornada, no els hi van deixar fer la foto als lleons. Jo havia deixat dit que en pujarien uns 20, va venir al meu despatx el cap de seguretat a veure què passava i com és que en deixava pujar 20, li vaig dir que a la sala no hi cabien més- Encara tenen por als asturians. Van venir perquè veuen perillar el seu entorn, un grup provenien d’una vall, ja hi vaig estar, que serà coberta de ciment per fer una central de mercaderies, (Ja ho coneixem a Santa perpetua) i un altre grup que veuran tot una muntanya i una platja desaparèixer per ampliar el port.
Ningú els hi fa cas, a Astúries quant toquem el carbó és tabú, algun periodista, honest i valent podria escriure un gran llibre sobre tota la història de les mines, els subsidis, el carbó polonès, les indemnitzacions, els Sindicats i els Partits.
A la foto, durant la reunió amb la Carmen de Andecha Astur, els hi vaig prometre que la informació arribaria a les mans de la Ministra de Medi ambient.

CANVI DE PARELLA

No he tingut temps d’escriure notes a aquest diari, ja que aquesta setmana es voten les esmenes als pressupostos.
Abans de les eleccions el PSOE tenia uns socis CiU i PNV, amb qui ja els havien pactat .Ara, tot han estat corredisses per intentar que ens hi sumem.
Tot han estat reunions i trucades.
Jo ja sabia que no hi havia molt marge perquè la caixa la controla el Solbes, i ja va dir que l’Estatut s’aplicaria a partir del proper govern de Catalunya, o sigui a partir del 2008. (ja perdem 1 any d’inversions)
Per tant, veient les circumstàncies, he cregut millor en la meva secció, medi ambient, en lloc de demanar “cosetes” com ells volíen, he demanat un compromís ( en diners) per resoldre possiblement el problema mediambiental més greu que tenim a Catalunya, els runams salins de les mines de sal de Suria.
És competència de la Generalitat, però el problema no s’ha creat fa dos anys, ve de lluny, quan era competència de l’Estat, i Catalunya no té capacitat financera per solventar-el, al menys amb l’actual sistema de finançament. Hi ha acord per disposar de fons ja a partir d’enguany.

Reaccions post-electorals al Congrés

CiU porta molt malament el canvi de parella, ja savem de què va perquè nosaltres ja ho hem passat, al menys ens ho vàrem prendre amb sentit de l’humor. Mai havia vist al diputat Janer fent un discurs tan excitat com avui a la ponència sobre el canvi legal que permetrà als transexuals canviar el sexe al DNI. Semblava un nen al que li havien trencat la joguina.
PSOE: la majoria dels diputats amb qui hi tinc més contacte es veuen sincerament contents, altres no tan, per exemple el Benegas.

Des de Catalunya
M’ha escrit l’Eduald Casasl
Hi llegeixo: a canvi de què, Mas va vendre l'estatut?
Afegeria jo: a canvi de què, Esquerra vendrà Catalunya al psc-PSOE?

Et responc Eduald,

Mas va vendre l’Estatut a canvi de fum, de vanes promeses no vinculants.
¿ERC ha venut Catalunya? ¿A quina Catalunya et refereixes? Si no t’entenc malament vols dir que ¿La gent que vota PSC, IU no són Catalunya?
¿Tú creus que Catalunya només pertany als que voten CiU i ERC?
Reflexiona sobre el què dius.
Els països, com les persones, evolucionen. La Catalunya d’avui no és la Catalunya de fa vint anys ni la d’aquí vints anys més.
La dignitat, la independència de Catalunya no es construirà des de la exclusió sinó des de les complicitats i els objectius comuns.
Estic orgullosa que el meu partit hagi contribuït a fer president de Catalunya un fill de la emigració andalusa que tan ha contribuït al nostre benestar, és la millor prova de que Catalunya es un país integrador, com jo vull que sigui.
Es més, jo no tinc tan clar que els interessos de CiU siguin tan “nacionalistes” més aviat em semblen “cimenters”. No m’identifico en absolut amb el seu “nacionalisme”, i si bé amb la bona gent votant de C, que de fet són demòcrata- cristians, es podria governar, definitivament no podríem governar amb Unió, amb doctrina ultra-lliberal molt més pròxima al PP.
Tinc confiança en que Montilla serà un bon president, l’he conegut de prop, crec que és un home honest, treballador i que serà molt més independent del govern de Madrid que en Mas.
De moment ja ho ha demostrat, s’ha enfrontat a Zapatero i a l’aparell pesat del PSOE per mantenir la opció de govern votada per la majoria de Catalunya. En canvi Mas, va vendre l’Estatut, que ell s’havia compromès ha retirar, per tornar al poder, i una pregunta que t’has de fer, ¿qui li va pagarà la campanya? ¿quants compromisos s’havien de acontentar dés del govern? ¿qué hagués estat prioritari en un govern de Mas, els interessos de “Catalunya" o els dels sponsors de la campanya?

dijous, de novembre 2

L’endemà : ¿A canvi de què, Mas va vendre l’Estatut?

En el pont aeri he coincidit amb en Josep Maldonado (CiU) i un parell de diputats socialistes.
Somriures ambigus, tots cansats i naturalment sense eufòria.
Coincidim amb Maldonado en que moltes coses que s’han dit s’hauran de rebobinar, (segons Duran som la pesta, si no recordo malament).
Al Congrés, felicitacions. Es creien que ERC s’enfonsaria i al veure que hem consolidat un espai, se’n sorprenen.
El dijous en un dinar amb el secretari d’Estat de la Unió Europea, el Carlos Aragonés (PP) em va provocar a fer un vaticinin, vaig dir 21 i es va posar a riure !Què poc que coneixen la realitat catalana!
És simptomàtic que el comitè federal del PSOE ja està reunit i el PSC es reunirà aquesta tarda quan ja s’hagi pres la decisió a Madrid.
¿Qui decidirà el govern a Catalunya, el PSOPE o el PSC?
¿A canvi de què, Mas va vendre l’Estatut?

Sobre EL JUDICI 14 de febrer declaracions de Oriol Junqueras i Joaquim Forn Antoni Bassas :   " quan es tracta de Catalunya, a l...