dissabte, de març 8

El think tank Carnegie' aconsella «no jugar políticament» amb Catalunya

"La Unió Europea "hauria de ser  prou cautelosa" a l'hora d'involucrar-se en "temes polítics tan sensibles" com les conseqüències d'una hipotètica independència de Catalunya o Escòcia i hauria d'evitar que s'hi "jugui políticament". És l'opinió de Richard Youngs, expert en política exterior de la UE, membre del prestigiós think tank Carnegie i professor de Relacions Internacionals de la Universitat de Warwick al Regne Unit.. "Passi el que passi a Catalunya i Escòcia, la UE necessita més força, més pes a nivell internacional, i no començar a excloure territoris del seu projecte d'integració", assegura Youngs a l'ACN. 
 
Richard Youngs destaca que, sense canvis, Brussel·les a llarg termini, "no tindrà el mateix èxit per influir en altres països" de fora de la UE. L'objectiu hauria de ser un "model molt més participatiu" sobre "com s'entén la democràcia" dins de la pròpia UE. Youngs lamenta que la UE, tot i promoure la democràcia fora de les seves fronteres, "no té els instruments per reaccionar i protegir eficaçment les normes democràtiques" en estats membres que "suposadament les gaudien", com Hongria, per exemple. I tampoc ha reaccionat a temps per frenar l'euroescepticisme o escoltar les demandes dels independentistes.
Richard Youngs confia que en els propers 5-10 anys la UE promogui "un model d'integració molt més flexible" que tingui també "un impacte en els debats polítics a Catalunya i Escòcia" i que "suavitzi les tensions i les queixes" actuals. De fet, per aquest expert, "alguns moviments independentistes tenen com a causa que els ciutadans tenen la sensació que no poden participar en les decisions que es prenen molt lluny".
 
Youngs creu que passi el que passi "és necessari que aquests territoris segueixin formant part de la UE i no es jugui políticament amb aquest assumpte". Al seu entendre, tant si Catalunya i Escòcia opten per la independència com si no, "la UE necessita més força, més pes a nivell internacional, i no començar a excloure territoris del seu projecte d'integració". 
 
De fet, per aquest expert en política exterior europea, la solució a la crisi d'Ucraïna podria ser precisament la promesa de l'adhesió a la UE, una situació que aparentment contrastaria amb una expulsió europea de catalans o escocesos. La Unió Europea viu aquest 2014 a Ucraïna "un dels desafiaments més importants" als que ha hagut de fer front en els últims anys, però que també es pot convertir en un "oportunitat". Segons l'expert Youngs, Brussel·les opta a "exercir una influència molt més important" a Kíev de la que ha tingut en les revolucions de la primavera àrab o d'altres conflictes internacionals."
Jo afegiria que a la UE no li interessa perdre un contribuïdor net com Catalunya.
 Darrerament sóc cada vegada més pessimista amb la UE, és cert que ha estat una epoca que la Unio ha estat dirigida per les dretes europees i n'estem patint els resultats.
Veurem a les properes eleccions si els europeus votaran amb el cap o amb l'estòmac
http://carnegieendowment.org

diumenge, de març 2

Cap a les plebiscitàries

L'anunci d'Artur Mas que convocarà eleccions catalanes si no és possible la realització del referèndum, ha estat interpretat per CDC com a un reconeixement que serà molt difícil que la consulta pugui fer-se, segons fonts de Convergència. 
Per tant, Mas, conscient que cal començar a estendre la idea que la consulta és inviable, planteja l'alternativa de les eleccions. En qualsevol cas, no és la primera vegada que el president de la Generalitat parla d'aquesta opció, encara que fins ara s'havia mostrat a favor d'esgotar la legislatura, el 2016.
Aquest annunci s'ha interpretat com una marxa enrera. Els sector unionistes o espanyolistes ja salten d'alegria.
Jo m'esperaria, el resultat pot ser encara més positiu per el procés independentista. 
Hi ha un document interessant publicat el passat agost:

http://www.diplocat.cat/files/docs/KaiOlafLang_KatalonienWegUnabhaengigkeit_CA.pdf

Si Madrid continua ( i evidentment hi continuara ) enrocat en el No a tot, es convocaran a Catalunya eleccions plebisciàries i és molt previsible que els partits  favorables a la independència guanyin amb una ampla majoria.

Conve llegir el article.

Sobre EL JUDICI 14 de febrer declaracions de Oriol Junqueras i Joaquim Forn Antoni Bassas :   " quan es tracta de Catalunya, a l...