dijous, de febrer 5

Europa sense residus



Es una utopia, però algun dia podria ser possible.
Avui a la masia de Can Barra a Sant Quirze el Consorci de residus del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha convocat als responsables de la gestió de residus dels municipis de la comarca per informar sobre la nova directiva europea de la gestió de residus i de com afectarà a la llei catalana.
La directiva europea del passat novembre parla ja de reducció de la generació de residus. Segurament la crisi ajudarà a reduir la quantitat de residus generats, ara bé quant s’acabi la crisi, (inshala sigui aviat) tornarem a consumir i a generar residus sense parar. Això vol dir que si fins ara hem pensat en reciclar, ja hem de començar a pensar en com no generar.
Respecta a la Reutilització, sí que estableix un objectiu, per el 2020 el 50% del residu ha de ser reciclat. I tot el que no es possible reciclar obliga a valoritzar. Es a dir a transformar en energia aprofitable.
Aquí hi ha la gran diferencia amb la llei catalana.
A Catalunya després de passar per els ecoparcs, la resta, el que queda, es porta a dipòsits com el de Cerdanyola.
Si transposem correctament la directiva europea no solament no podrem fer més abocadors sinó que el que no es pugui reciclar s’ha de valoritzar.
Valoritxar segons la UE es transformar els residus en calor. Això es fa en modernes incineradores que aprofiten la calor que es genera en la combustió de les deixalles per calefacció, per dessaladores, etc.
El debat està servit.

Sobre EL JUDICI 14 de febrer declaracions de Oriol Junqueras i Joaquim Forn Antoni Bassas :   " quan es tracta de Catalunya, a l...