diumenge, de juny 14

Qui decideix la dieta dels palestins?

He llegit al diari israelià Haaretz una notícia que m'ha impactat.

Deia que fa dos mesos es va autoritzar la entrada a Gaza de cogombres i pastanagues. Què vol dir que fins aleshores estaven prohibits ?

He continua llegint i he traduït alguns fragments:

La entrada a Gaza de productes de” luxe “com cireres, kiwi, ametles, magranes i xocolata eta terminantment prohibida. La halva ( una espècie de torró molt popular per els nens) també està prohibida la major part del temps.

La política de subministre de productes a Gaza, varia de dia a dia i està controlada per una sola persona, un tal Amos Gilad, que decideix què i quant poden menjar els palestins. Per exemple, la pasta segons quins dies és un producte de luxe ( no és pot entrar).

Davant algunes reclamacions, tot demostrant que no hi ha tracte inhumà, el ministre de Defensa de Israel “per fer la vida a Gaza possible,” ha permès la entrada de106 camions amb productes humanitaris, de ells 77 amb productes alimentaris bàsics.

Això sí, acompanyat d'un document on es detallen el nombre de grams i calories de cada producte permès per consumir a Gaza. La quantitat que es permet entrar de cada producte esta calculada per habitant "perquè no hi hagi malnutrició". Amb la assumpció de que ningú menjarà més del mínim permès, se suposa que la distribució serà segons el calcul calòric, si algú menja més inevitablement algú estarà per sota del mínim vital, es a dir hi haurien persones malnodrides. Peró això no preocupa al Ministre de Defensa.

Aquest no és el motiu per el que el tema ha saltat a la premsa.

El tema ha sortit per les queixes de productors de fruita que subministraven a Gaza abans de la tancada i ara han quedat fora del canal subministrament, pendents de la llista de subminstradors controlada per el ministre de Defensa. Es parla de suborns per poder ser subministrador.

La llista sembla ser que està molt lligada als interessos de determinats lobbys i als preus del mercat israelià, això ha portat al extrem de declarar els cogombres un producte de luxe o que en els passats 6 mesos no ha entrat carn fresca a Gaza. Nomes congelada. Els palestins tenen que passar els bens de contraban per túnels soterranis.

Tot plegat està montat per enriquir a uns quants amb un total menyspreu de les persones.

*****

Un altra tema relacionat

Tardà reclama que se suspengui la venda d’armes a Colòmbia i Israel


Tardà ha explicat que en aquests dos països el material és utilitzat per a ‘vulnerar els drets humans de manera permanent i dirigents indígenes i sindicals són assassinats’. D’igual manera ha reclamat suspendre el comerç a Israel, atenent els crims de guerra comesos per l’exèrcit en els territoris palestins ocupats i que ja va ser denunciat fa uns mesos en aquesta mateixa comissió, davant del ministre d’exteriors, Miguel Ángel Moratinos.

Molt bé Joan Tardà







2 comentaris:

FJRT ha dit...

Hola gent,

Us deixo l'enllaç de les fotos de l'esdeveniment d'ahir a la tarda sobre els 30 anys d'Ajuntaments democràtics, espero que us agradin!

Salutacions

http://picasaweb.google.es/CrossBernat/30AnosDeAyuntamientosDemocraticos#

Unknown ha dit...

Molt bé l'acte, sobri, interessant la conferència del Ernest Vilàs i sobretot un moment de trobada distesa entre persones que en un moment o altra han decidit participar directament en la presa de decisions de la política municipal.
per cert, molt bo el reportatge gràfic, felicitats KHORNE

Sobre EL JUDICI 14 de febrer declaracions de Oriol Junqueras i Joaquim Forn Antoni Bassas :   " quan es tracta de Catalunya, a l...