dimarts, d’abril 7

S'ha acabat el domini del dòlar?


Començat el interval de setmana santa, deixo els temes del dia adia per reflexionar sobre els importants canvis que s'estan produint. Estem vivint uns moments històrics i és el moment de escoltar i reflexionar per intentar entendre el que estar passant.



Un canvi que pot ser decisiu és la pèrdua del dòlar com a moneda de canvi internacional.

Tothom qui hagi viatjat fora de Europa haurà comprovat com el dòlar era la moneda desitjada, tant al mercat de Istambul,com a l'Europa de l'Est, dom a l'Orient, com a Africa o Amèrica.

Així ha estat durant les passades 6 dècades,encara que darrerament el euro ha anat guanyant espai, els preus internacionals tenen el dolar com a moneda de referencia, el dòlar és el mitjà universal de intercanvi. Fins ara.

S'estan aixecant veus contra el imperi del dòlar. El governador del Banc Central de la Xina ha afirmat que la economia global estaria millor amb una moneda de reserva super-sobirana, en lloc de una moneda de un país específic, en altres paraules, el dòlar. Suggereix utilitzar els SDR (les unitats utilitzades per el FMI) en lloc del dòlar.

Un grup de economistes de les NNUU, liderat per Joseph Stoglitz, premi Nobel, ha conclòs que una reforma del sistema financer internacional amb una moneda internacional ajudaria a donar estabilitat i equitat a la economia internacional.

Durant els dos darrers anys, la dependència global del dolar ha estat la causa dels pitjors problemes econòmics.

La feblesa del dolar a principis del 2008 va causar les sobtades pujades dels preus de la energia i dels aliments, afectant especialment als països pobres.

El sistema dominat per el dolar ha permès a USA finançar el seu pressupost i el seu dèficit a un baix cost. Ha creat una riquesa fictícia als USA, un país que fa temps ha deixat de produir, ha perpetuat les diferències i ha contribuït a la crisi financera que ha arrossegat a totes les economies.

Ja vaig llegir en el seu moment que la causa real de la invasió de Irak i la la destitució de Sadam Hussein, va ser la intenció d'aquest de passar de petro dolars a eurodolars, això hagués derruït la economia estadounidense.

Em va semblar un argument interessant, avui penso que potser tenien raó, finalment el sistema financer dels USA s'ha esfondrat i el dolar deixarà de ser la moneda internacional, no calia fer una guerra.




Sobre EL JUDICI 14 de febrer declaracions de Oriol Junqueras i Joaquim Forn Antoni Bassas :   " quan es tracta de Catalunya, a l...