dimarts, de gener 24

Observadora de les eleccions legislatives palestines

Viatge amb una delegació del Congrés com observadora de les eleccions legislatives a Palestina.
Demà, després de 10 anys, a un país sense estat, sota ocupació, tindran lloc eleccions. Es una situació “atípica”, que genera bastants interrogants.
Avui, un dia abans de les eleccions, els membres de la delegació, 6 parlamentaris, PSOE Jordi Pedret, PP Jesús Lopez-Medel, CiU Jordi Xuclà, PNV Aitor Mixt, Begoña Lasagabaster, jo d’ERC, més dos diplomàtics del Ministeri, ens hem entrevistat amb diferents personalitats a fi de conèixer de prop la situació política de la zona.
Primer hem anat a Jericò on ens hem entrevistat amb el Dr.Saeb Ereqat (Fatah). Ha lamentat que Javier Solana, Israel i EEUU estan fet la campanya de Hamas amb les darreres declaracions de que no donaran suport a un govern de Hamas.
També s’ha queixat de la corrupció de certs elements de Fatah i de la incapacitat d’alguns candidats. Preveu molt mals resultats a Gaza i a Hebron( per a Fatah).
A Gaza hi ha 6 habitants per m quadrat, un 90% d ela població no ha sortit mai de la franja. L’ajuda internacional ha engreixat a alguns elements de Fatah i la població continua en la pobresa. En canvi Hamas ha posat a les seves llistes gent independent coneguda per la seva honestedat i s’ha dedicat a fer feina social.
La unilateralitat d’Israel, prescindint de l’Autoritat N palestina afirma que ha beneficiat a Hamas, ja que s’han atribuït la retirada de Gaza.
Hamás també ha destinat molts diners a donar suport a les famílies, diu que a la darrera festa del bé van repartir moltes tones de carn.
Dr. Ereqat opina que a Israel un 67% de la població vol la Pau i també a Palestina, es per tant qüestió de temps i d’impulsar la democràcia.
Te projectes, si guanya, de crear centres culturals per a dones, per combatre el fonamentalisme diu, les hem de fer sortir de casa.
Es queixa de que ha tingut dificultats de mobilitat per fer campanya.
La gran quantitat de controls degut al fet de que el mur de separació serpenteja per dins de Cisjordania fa que els moviments dins de Palestina siguin pràcticament impossibles per als palestins.

Després hem anat a Ramal·la al Centre del Comitè Electoral, ens hem entrevistat amb la Dra. Han

Sobre EL JUDICI 14 de febrer declaracions de Oriol Junqueras i Joaquim Forn Antoni Bassas :   " quan es tracta de Catalunya, a l...