Avui dissabte a la seu de Calàbria té lloc el Consell Nacional.
Seguint el procediment habitual , primer el president del partit presenta el seu informe.
Es el darrer del Carod com a president, ja que com és públic, ha renunciat “per preservar la unitat del partit”, segons ell.
Ha fet un petit balanç: ha afirmat que sota la seva presidència ERC ha creat un nou espai polític que enllaça país i progrés.
Anàlisi de les eleccions generals , ha dit que el vot útil ha castigat ERC. (¿només ?)
Ha afirmat que no hem de tenir por a créixer i hem de creixer (en això coincidim, crec, tots o la majoria dels militants)
Ha afirmat que el pas d’ERC al govern de la Generalitat ja ha valgut la pena tan sols per les lleis socials i la llei contra la violència masclista, per la feina feta per el Institut Ramon Llull (Bargallò), la presència institucional de Catalunya a l’exterior( LJ Carod) i per haver passat de una federació internacional esportiva a 13 (Niubò). (sortosament la presència d’ERC al govern no s’ha limitat a això)
S’ha referit al problema de la sequera, aquí ha culpat al govern espanyol de fer pinça amb CiU, en lloc de pagar el que li demana el govern. (No m’ha quedat clar la seva postura davant el conflicte del transvassament, ja que la proposta de trasnvassar aigua del Segre prové d’un conseller del govern de Catalunya, l’hem d’acceptar encara que no hi estiguem gens d’acord?)
Important reflexió del Carod. ERC guanya en el debat de les idees però deixa que els altres guanyin les eleccions amb les idees d’ERC. (o sigui de ideologia anem bé, però de comunicació amb l’electorat potser no tant)
Ha recalcat la necessitat d’aconseguir una majoria social per el 2014.
Per això, ha dit cal un partit estable i feina ben feta. (plenament d’acord)
Seguidament el secretari general Joan Puigcercós ha presentat el seu informe.
Ha començat per fer balanç del 9 de març.
Ho ha classificat de fracàs el no haver arribat als cinc diputats, ha considerat que una part de la gent que abans havia votat ERC es va quedar a casa, una part va votar CiU i una part PSC. Encara no s’ha valorat (¿ a què s’espera?)
Ha recalcat que la seva dimissió no afectarà al govern de la Generalitat, que ERC és lleial al govern
Ha parlat sobre els principals problemes del país:
La sequera; En aquest problema ha manifestat que ERC s’hi enfronta
amb coherència:
- coherència amb la política hidràulica, contra el transvasament del Segre
- coherència nacional, tenint en compte el problema de l’abastiment d’aigua a 5,5 milions de persones i els problemes del territori.
ERC ha constituït una comissió per treballar aquest problema on hi seran representants de tot el territori, experts en política d’aigua i membres de la sectorial de medi ambient. (me’n alegro molt que algú intenti ser coherent)
Economia: La economia catalana està al límit del col·lapse, la crisi immobiliària ha motivat que la Generalitat deixi de recaptar 1000 milions d’euros. (Ara sí que no s’hi val a badar que almenys ens arribin de Madrid els recursos pactats a l’Estatutet)
S’ha creat una comissió parlamentària per fer un seguiment del pacte que ha de comprovar que efectivament la Generalitat ingressi lo pactat amb l’Estatut. Ha afirmat que el sostre és baix, per això no varem aprovar l’Estatut, però al menys això s’ha de complir.
Ha anunciat que no serà fàcil, perquè els aires que venen de la Meseta no són favorables. (posem-nos a punt, tanta harmonia PSOE- PP, només pot anar en contra de Catalunya), ha dit que ja hi han veus a dins del PSOE que es queixen de que els resultats no massa bons del PSOE a La Mancha és per culpa de Catalunya.
MAT. En aquest punt ha dit que s’avança. El comissari europeu ja ha reconegut que la connexió obeeix a interessos privats i que no és una necessitat a nivell europeu ( jo tinc els meus dubtes, en les reunions del Parlament europeu on hi he estat present, sempre s’ha presentat la connexió com una necessitat europea, i els experts sempre m’han afirmat que per la estabilitat de la xarxa no es bo està aïllat, però tan de bo, m’ho vull creure)
Es parla de soterrar. (Això ja m’ho crec més. En la darrera reunió a Brussel·les vaig manifestar que si era necessària la connexió es devia fer amb el mínim impacte ambiental possible, i van haver-hi manifestacions parlant de soterrar, o sigui que podria ser la opció més realista)
Puigcercós ha afirmat que ERC no es pot tancat en el debat intern, la societat , (especialment la gent que algun cop ens ha votat), espera que ERC estigui a l’alçada de les circumstàncies.
Tan de bó.
El debat intern és important, però als militants no ens interessa tant qui dirigirà el partit els propers anys sinó cap a on el dirigirà, com es posicionarà ERC davant els diferents reptes a que el pais es va enfrontant, si ERC serà capaç de presentar respostes i presentar solucions.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada