divendres, de maig 26

Observació internacional de les eleccions presidencials colombianes

A la foto amb el diputat del PSOE Agustín Turiel esperant al president i candidat alvaro Uribe, en la trobada que va oferir a tots els observadors internacionals en el Palau Presidencial Posted by Picasa

Comencem el dia amb una trobada amb representants del MOE, observadors civils, colombians i europeus: ens mostren uns e-mails d’amenaces cap el partit Polo Democrático.
Mostren la seva preocupació per el canvi constitucional que s’ha fet a fi de que Uribe es pogués presentar un segon mandat. Aquí ens sembla normal, però Colòmbia és un sistema molt presidencialista i el president té molt poder, en la situació actual, amb el partit d’Uribe amb majoria, temen la possibilitat de que es perpetuï en el poder.
Gent de Bogotà em diuen que han sigut els millors 4 anys que coneixen, abans no podien sortir de la ciutat, la guerrilla era a les portes, i només es podia sortir per avió.
Els segrestes eren constants i la gent no sortia de casa sense un kit de segrest. Sembla que volen tornar a votar per Uribe.
Hem visitat també al partit Polo Democrático, agrupa a gent escindida del Partido Liberal i altres partits d’esquerra: creuen que hi ha possibilitats de segona volta, que tot pot dependre de un 2 % dels vots, i que poden ser decisius els vots que es perdin en els districtes dominats per els paramilitars, on i poden haver irregularitats tal com va passar a les seleccions al Congres.
Per la tarda anem al Palau, ens rep el president Uribe, en molt baixa forma.
A les 10 de la nit ve al hotel el candidat del Partido Liberal, Horacio Sherpa, creu que anirà la segona volta i que guanyarà ell. També parla de possibles fraus al Nord del País. Pobre, està molt cansat, junts mengem uns entrepans, després té lloc el més interessant d ela reunió, parla del problema de Colòmbia, el cultiu de coca. Amb la boca petita ens diu que potser la legalització seria el començament de la fi, però si això no és possible cal una acció decidida dels països consumidors per perseguir el diner provinent del tràfic.
Reflexió : Espanya és un dels grans consumidors de coca, el diner negre s’inverteix en la construcció, la construcció és el motor de la economia a nivell de tot l’Estat, conclusió :estem vivint a costa de la sang dels colombians.

Sobre EL JUDICI 14 de febrer declaracions de Oriol Junqueras i Joaquim Forn Antoni Bassas :   " quan es tracta de Catalunya, a l...