dilluns, d’octubre 13

El vergonyós Servei Exterior d’Espanya

Rawa és una ONG afganesa que fa una important feina ajudant a les dones afganeses, principalment facilitant l’ accés a la educació i preparant les futures dirigents del país. Un exemple és la Malalai Jaya diputada al parlament afganès que ja ens ha visitat varies vegades.

Avui un membre de Rawa, d’aquí, de Catalunya, m’ha explicat el següent cas

La Yalda Ahmad és una jove afganesa llicenciada en psicologia a la Universitat de Kabul. D'un grup de sis estudiants del seu país (tres dones i tres homes) que van demanar una beca a la Generalitat ha estat l'única que seleccionada.

Havia de començar el passat setembre un màster oficial en Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra, on havia estat prèviament acceptada.

La Yalda va lliurar a començaments d'agost a l'Ambaixada espanyola a Kabul tota la documentació requerida per al visat. Li van dir que en cinc setmanes tindria la resposta, però dues setmanes després li van retornar tot sense tramitar i dient verbalment que per problemes tècnics no poden fer-ho.

L'Àrea Jurídica de la Generalitat va mirar de posar-se en contacte amb l'Ambaixada sense èxit i diverses persones de diferents àmbits i institucions també. Finalment, les gestions fetes van donar fruits i des del Ministerio de Exteriores van contactar l'Ambaixada, que es va dignar a rebre de nou la Yalda i prometre-li la tramitació del visat, però amb un nou entrebanc: un certificat mèdic per al que calen almenys 20 dies perquè l'Afganistan no té laboratoris i han d'enviar les mostres de sang al Pakistan.

Davant aquest nou impediment i veient tot el temps transcorregut, la Yalda va decidir -molt dignament, val a dir-ho- renunciar a la beca i l'admissió a la Pompeu Fabra davant la dificultat de rendir a un màster de 10 mesos amb tres mesos de retard.

---

Ho trobo vergonyós, a certes ambaixades espanyoles s’està fent tot el possible per interceptar les gestions de visats, especialment si entremig hi esta la Generalitat i en el cas de Kabul potser hi ha alguna cosa més.

Espanya envia soldats al Afganistan a lluitar contra els talibans per fer possible una societat democràtica on les dones hi puguin gaudir del dret a la educació i per altra banda tanquem la porta a la ajuda directa ¿en què quedem? ¿què hi estan fent realment els soldats allà? ¿quins interessos defensen en el nostre nom?

Sobre EL JUDICI 14 de febrer declaracions de Oriol Junqueras i Joaquim Forn Antoni Bassas :   " quan es tracta de Catalunya, a l...