diumenge, de juliol 30

Jornada electoral a la RDC


comença el dia en el col·legi


Ens aixequem molt d’hora ja que els col·legis obren a les 6 del matí. Estaran oberts 11 hores des de la obertura formal.
Una anècdota: a dos quarts de 4 de la matinada em truquen a la porta, porten el cafè que havia encarregat per a les cinc,?¿ explicació: a les cinc no tenen prou gent. De fet tots els observadors estem en el mateix hotel, i tots ens aixecarem a la mateixa hora.
Arribem al Col·legi encara fosc i !la gent ja esta fent cua! Ja ha arribat el material i tot s’està posant a punt.
La votació és lenta, la papereta de votació per la cambra legislativa consta de 6 pagines a doble full. Al costat del nom del candidat hi ha la foto. Son llistes obertes, i es vota directament al candidat.
Però és menys conflictiu del que es podia pensar, al menys a Kinshasa, la gent sap a qui vol votar. En un Col·legi situat en un barri molt pobra i amb elevat índex d’analfabetisme, a la gent li costa molt trobar el candidat i n’hi ha que tarden més de mitja hora per votar. La gent s’espera amb paciència, molt maques les dones amb els seus vestits acolorits i els pentinats veritables obres d’art. Llàstima que no es poden fer fotos. Aprofitem per visitar uns monges a prop d’aquest barri “CapLucas”, la superiora resulta que és catalana.

A CapLuca, un home va a votar

A les sis es tanquen els col·legis, la assistència ha estat massiva, les eleccions s’han produït sense incidents, només a l’est s’han cremat uns col·legis a l’est del país, es votarà demà.
Comença el recompte, ja veig que el principal problema serà la claror. A les sis es fa fosc, no hi ha corrent i el llum que els hi han donat no serà suficient. Una dona observadora nacional, els fa anar a buscar espelmes. Estan molt cansats, no els hi han portat menjar en tot el dia. A les 9 acaben el recompte de les presidencials, guanya Bemba per molt.

Ara comença el més difícil, les legislatives. Cap les 11 els deixo, les espelmes es van acabant i encara en tenen per molt.
No em queda més que felicitar al poble congolès per com han portat la jornada electoral, com han superat les dificultats i l’esforç que hi han dedicat.

Comptant vots a la llum de les espelmes.

Sobre EL JUDICI 14 de febrer declaracions de Oriol Junqueras i Joaquim Forn Antoni Bassas :   " quan es tracta de Catalunya, a l...