divendres, d’agost 4

L'endemà de les eleccions

Anem a un briefing, primer amb el cap de la missió de les Nacions Unides, després amb el president de la Comissió Electoral Independent, el Sr.Malu Malu i amb la missió d’observadors.
La situació és la següent: la jornada electoral es va produïr en calma, excepte a l’est del país. Les eleccions a pesar de les mancances tècniques s’han produït correctament.
Es tardarà a recopilar els resultats, varies setmanes,(les actes venen en piragua),mentre no es publicaran resultats parcials.
Sembla sé que a Kinshasa ha guanyat Bemba, per varies raons, Kabila no parla el ningala, ni el francès, no se’l considera congolès. L’element ètnic és molt important. Bemba fa por, ha amenaçat que si guanya Kabila no ho acceptarà, ja que ell el considera el candidat dels blans. De fet hi ha hagut gent que ens ha increpat a ser neutrals, tot és perquè Luis Michélle,(comissari de la UE, i belga per més Inri) , va dir que li agradaria que guanyés Kabila. La gent està cansada de violència, i prefereix que guanyi Bemba, i no tornar a començar una espiral de sang.
Ara bé, a l’est el país, probablement guanyarà Kabila, això vol dir que van a una segona volta, i mentre pot haver-hi problemes, per això la MONUC es quedarà.
Avui hem dinat en un dels pocs restaurants de Kinshasa, he provat el cocodril, és bò.
He parlat amb el David, un empleat de l’ambaixada que porta 6 anys al Congo i parla el ningala, coneix bé el Congo, se’l veu que gaudeix, em deia que les blancs quan porten un temps aquí, es transformen i se’ls desperta l’avarícia, només pensen en fer diners.
Em dona la impressió, que tot lo difícil que és viure aquí, d’alguna manera el lloc exerceix un cert magnetisme, el Dr. Dalmau, la germana Maria Mercé, el David, no se’n volen anar.
De tronada cap l’aeroport travessem un dels barris més pobres de Kinshasa, la misèria és total en un dels països més rics del món. Potser precisament per això.
Encara queda un tren al Congo, al seu pas, la gent canta.

Sobre EL JUDICI 14 de febrer declaracions de Oriol Junqueras i Joaquim Forn Antoni Bassas :   " quan es tracta de Catalunya, a l...