dimecres, de juny 27

Qualitat de l’aire i Responsabilitat ambiental


Dues bones lleis.

Avui hem aprovat a la comissió de Medi Ambient dues noves lleis, que crec son molt importants per el medi ambient.

A les dues hi hem treballat molt, especialment la de qualitat de l’aire. La proposta del govern es centrava en controlar la contaminació produïda per instal·lacions industrials i en certa manera podia incidir en la contaminació del parc automobilístic, pero sense molta incidència .

Per tal de prorrogar canvis més ràpids en aquest sector, que és un dels que més contamina i es la causa principal que no complim amb Kioto, després d’una intensa negociació a tres bandes, Ministeri, ERC i Joan Herrera, s’ha aconseguit per exemple que d’aquí uns mesos es modifiqui el impost de matriculació en funció de la emissió de CO2.

Altres canvis que Erc ha introduït es la obligació de que tots els cotxes surtin amv una etiqueta que indiqui les emissions de CO2 per km.

La obligació del Estat d’anar electrificant els ports perquè els vaixells puguin conectar-se a terra.

La llei preveia que les ciutats de més de 250.000 habitants estiguessin obligades a controlar la contaminació, hem fet que fos a partir de 100.000, i les aglomeracions (que no es consideraven), que a més estiguessin obligades a identificar els focus de contaminació i fer un pla de reducció de la contaminació.

La sensació que tinc ara, a més de molt cansament, (dirigir la comissió, estar pendent de la negociació, de la votació i de l’Ajuntament per telèfon) és de satisfacció. El meu pas per la política no haurà ests en va. Potser no hauré sortit molt a les tertúlies però he representat dignament a ERC i he fet una bona feina com a legisladora.

La segona llei, és molt tècnica per explicar en quatre paraules, però ve a dir que qui contamina te que descontaminar.

Algú segurament pensarà que no n’hi ha per tant, us ben asseguro que totes aquestes modificacions tenen un cost, que cap govern esta disposat a assumir, només un govern sense majoria i que es veu obligat a pactar, amb grups que els estiben cap uns cert posicionaments. Avui hem obert camí en la fiscalitat ambiental.i el govern seguirà, LA Crstina Narbona estava molt contenta.

dijous, de juny 21

40 anys d’ocupaciò

he participat en un acte a la sala Clara Campoamor del Congrés sobre els 40 anys d’ocupació a Palestina.
He manifestat la meva convicció de que no hi haurà solució al conflicte fins que no s’acabi la ocupació dels territoris ocupats.
Sé que demà rebré correus de gent que creuen que criticar la ocupació és ser anti-israelià, a aquestes alçades crec que qui realment vol una solució per la gent que viu a la regió, de les dues bandes, ha de se realista i entendre que no és pot mantenir un poble ocupat sense pagar un preu molt alt i que mai, mai podran viure en pau. Si això diuen que és ser anti-israelià, no val la pena ni entrar al debat.
Abans de la intervenció he baixat la Declaració Universal dels Drets Humans, la ocupació viola pràcticament tots els 30 articles.
¿Com un estat pretén ser democràtic si manté sota ocupació a milions de persones privades dels seus drets més fonamentals?
.
Hi ha esperança, el pla de pau de la lliga àrab. Proposen relacions estables amb tots els països àrabs, a canvi de tornar a les fronteres del 67 i de reconèixer el dret de retorn dels refugiats. Aquest es el punt on es va encallar Barak. S’ha d’avançar, s’ha d’arribar a un compromís, la gent d’Israel s’espanta de que podria passar si tots retornessin, aquí és son s’ha d’arribar al compromís.
Si els governs d’ Israel no ho fan, i segueixen creient que qui any passa any empeny, és continuaran equivocant.

dimecres, de juny 20

Sangoneres parlamentaries

Són els parlamentaris/ies que s’aprofiten de la feina dels altres. Es a dir, algú fa la feina i després als mitjans surten les sangoneres de protagonista.
Avui a EL PERIODICO surt un article “adjudicant” la llei de signes a la feina de la diputada Esperanza Esteve, (PSC). La feina l’ha feta el Joan Tardà, que des del principi de la legislatura hi està posat. No sé les hores que hi ha dedicat.
La llei en efecte ha tingut els suport de tots els grups i no hagués sortit sense la voluntat dels socialistes, però la voluntat dels socialistes s’ha hagut de reformar i qui ho h fet ha estat el Tardà
La diferència que el Tardà és d’ERC i la Esperanceta és dels socialistes..

diumenge, de juny 17

Dia internacional de la sequera

Es diumenge i no tinc cap reunió, aprofito per anar a la inauguració del Fórum mundial contra la sequera a Sevilla.
http://www.forosequia.com/web/index.ph
He pogut escoltar a Aminata Traoré, una dona de Mali, una de les regions més afectades per el canvi climàtic. Crítica amb la ajuda internacional.
Ha argumentat com la sequera, el canvi climàtic i les polítiques macro-economiques destrueixen les possibilitats de subsistència al Sahel.
La conseqüència és que els joves africans es veuen obligats a emigrar.

dissabte, de juny 16

Hem investit a un nou alcalde a Sta. Perpètua.

 http://www.control-q.net/ple

Mentre esperàvem el començament del Ple, m’he acostat a saludar a la alcaldessa sortint i m’ha esquivat, després en el Ple ha tingut una intervenció plena de ressentiment.

¿Què es pensava?

Públicament fa un any va trencar les relacions amb ERC indefinidament. Durant tota la legislatura mai ha tingut un gest d’apropament cap el grup municipal d’ERC.

Ja no parlem de mi, com a diputada de Sta. Perpètua m’ha ignorat completament. Mai he rebut una invitació a cap acte oficial.

Tot això es pot deixar de banda i començar de nou, la política es això, tot i així vaig ser jo qui va fer el primer pas. Per Sant Jordi em vaig dirigir al stand de ICV i vaig dir a un membre de la executiva ¿fins quan hem d’estar així?,No sabem què pot passar en un futur.

Silenci.

Eleccions. No tenen majoria . Silenci.

Al cop d’una setmana, em truca el nº 3 de la llista, quedo al mateix dia, li comento que tenim programes molt compatibles, però la nostra campanya ha estat per el canvi, i ho veig difícil, però ho portaré a la assemblea d’aquí dos dies. Em diu que la alcaldia es innegociable. Ho comunico a la assemblea i decideixen continuar conversant am el PSC.

Després ha corregut la veu que han ofert la alcaldia a CiU, no ho puc assegurar, perquè són rumors, però devia ser molt a darrer moment quant CiU ja havia decidit formar part del nou govern. Perquè jo sé que d’entrada no van oferir res.

¿Creia la Isabel García, que com que ICV era la llista més votada, els altres grups teníem la obligació de donar-hi suport?, si fos així per què no va donar ICV suport a CiU al govern de la Generalitat? També era la llista més votada.

Tot plegat em deixa molt perplexa, com després de tota la vida no fer res més que dedicar-se a la política, poden ser uns polítics tan dolents, pel que sembla confon la política amb la màfia, una cosa és dialogar i arribar a acords i un altra és manipular.

El seu discurs m’ha recordat la actitud del PP a Madrid després de les eleccions i també la de CiU a Catalunya, creuen que com que porten tan de temps en el poder que els hi pertany per sempre. Es difícil perdre, però al menys conservar les maneres.

Afortunadament és història passada.

Adjunto la meva intervenció.


Senyores i senyors regidors, ciutadanes i ciutadans de Sta. P.,
A les darreres eleccions municipals, la ciutadania de Santa Perpètua ha volgut que cap força política obtingués la majoria, fet que ens ha obligat a les diferents forces polítiques a arribar a un acord per formar un equip de govern.
Arribat a aquest punt:
ERC ha conversat amb aquelles forces polítiques amb les quals per posicions programàtiques era possible arribar a acords.
S’ha tingut en compte:
Primer: escoltar els nostres votants. Hem tingut en compte que des de fa un cert temps havíem detectat dins de la població unes ganes de canvi. De fet tota la campanya d’ERC a Sta. P va estar orientada en aquesta direcció, cap a una opció de canvi, cap a una opció de renovació.
Segon: hem escoltat el que ha dit la població a les urnes. El resultat de les eleccions deixa clar que a pesar de l‘abstenció, les forces que optaven pel canvi han estat les que més han incrementat en nombre de vots.
Encara que la força que governava fins ara a Sta. Perpètua continua sent la força més votada, ha sofert una pèrdua molt important de vot.
Per tant, la decisió va ser de primer intentar arribar a un acord amb aquelles forces en alça que són les que representaven una opció de renovació.
Quan des d’ ERC diem que és important canviar, no ho diem per les persones en particular, ho diem perquè creiem que després de com a màxim vuit anys, els càrrecs s’haurien de renovar i deixar pas a persones amb noves idees i amb noves iniciatives.
Per això ja diem ara que ERC, si es dóna el cas, es compromet a no mantenir una persona en el mateix càrrec més de 8 anys.
En optar pel canvi, no es tracta simplement de fer un traspàs de cadires, sinó de donar un nou impuls a la feina de l’Ajuntament.
Per això en les reunions mantingudes, abans de parlar del cartipàs municipal, s’ha parlat d’acords programàtics, és a dir, de la feina a fer.
Hem mantingut un intens contacte amb els grups polítics disposats a treballar conjuntament per poder elaborar un programa consensuat.
Després de dues setmanes de treball, podem presentar avui a la ciutadania un pla de treball consensuat amb les altres dues forces polítiques amb qui hem acordat constituir el nou govern de l’Ajuntament de Santa Perpètua.
S’ha treballat en un programa conjunt, com a pas imprescindible per constituir un govern consensuat i unit que treballi per objectius, amb una sola finalitat que és la de millorar les condicions de vida dels ciutadans i ciutadanes de Santa Perpètua.
Aquest Pla de govern conté fins ara 124 punts.
124 punts pensats per treure el màxim profit de totes les nostres instal·lacions i el que és mes important, de tot el capital humà de què disposem. Si els aconseguim portar a terme tots, sens dubte, haurem fet un gran pas endavant.
Santa Perpètua està paint un creixement intens i estem a les portes d’un altre important creixement poblacional, això requereix un esforç important per poder oferir a les persones els serveis necessaris, per vetllar per la qualitat de vida, que ens pertoca.
Un dels reptes de la nostra generació és la lluita contra el canvi climàtic, les mesures contra el canvi climàtic es prenen a gran escala en els fòrums internacionals, ara bé, el resultat dependrà de les mesures preses a petita escala, i aquí els ajuntaments tenim una responsabilitat important.
L‘eficiència energètica, l’estalvi d’aigua, l’estalvi de territori, la qualitat de l’aire que respirem, la preservació d’espais verds, la reducció de residus, la disminució dels sorolls, el model urbanístic, el desplegament d’un model alternatiu de transport que permeti prescindir en el possible del cotxe privat, són mesures , entre altres que les hem d’impulsar des de l’Ajuntament.
El sobtat augment de població s’ha de veure compensat amb l’enfortiment de la vida cultural de Santa Perpètua; la cultura juntament amb l’educació i l’esport, és l’eix que pot vertebrar la nostra societat, perquè Santa Perpètua no sigui només un lloc per dormir.

Volem que Santa Perpetua sigui un lloc per dormir bé, sense sorolls, per comprar bé, a prop de casa, per poder sortir a fer un tomb i trobar els amics, per poder anar a teatre, per poder participar en diferents activitats, per poder gaudir dels espais verds que encara queden, per poder tenir en definitiva una bona vida.
Construir la Santa Perpètua del futur pròxim, ja no es pot fer només amb ordenances municipals, es necessita la complicitat de la ciutadania; la tasca dels càrrecs electes és canalitzar i fer possible la participació, aquesta és o hauria de ser una de les prioritats dels polítics del segle XXI.
En aquest procés de canvi, d’una societat construïda en xarxa, les dones hi tindrem un paper decisiu, les polítiques pensades amb les dones i per a les dones són avui fonamentals per avançar en el camí correcte.
Les polítiques de conciliació familiar, de participació, volem que tinguin un pes important en aquest Ajuntament..
Sres. i srs. regidors, després d’una llarga època, on s’han fet moltes coses bé, ara és el moment de continuar fent les coses bé i millorar-les, per això és importantíssima la tasca de l‘oposició,
Demanem als grups de l‘oposició la seva col·laboració, per criticar el que no es faci bé, (que això segurament es farà) però, més que això, no volem desaprofitar l‘experiència acumulada, i els convidem a fer aportacions per a les quals tindrem tota la nostra consideració i manifestem la nostra disposició a rebre i valorar les seves aportacions i a treballar conjuntament.
Ciutadans i ciutadanes, volem que el govern que surti d’aquest plenari sigui un govern per a tothom, per als que l’han votat i per als que no; en un poble, els adversaris polítics no han de ser enemics i voldríem que s’acabés allò dels nostres i els vostres, que la política no dividís familiars i amics.
Els reptes que com a societat tenim al davant són massa importants perquè no intentem sumar esforços enlloc de restar.
Convidem als ciutadans i ciutadanes per tal que facin les aportacions que creguin necessàries des del seu àmbit; hem de tenir sempre present que l’Ajuntament és cosa de tots i no només dels regidors.
Als treballadors de l’Ajuntament, els animem a veure el canvi, si s’escau, com una oportunitat per renovar-se, per fer aportacions personals, per aportar iniciatives... i els animem a col·laborar per a la millora del funcionament i per tant per a la millora del servei a la ciutadania, que és en principi el nostre objectiu.
Esperem que us podem contaminar de la nostra il·lusió i que junts fem una bona feina en la nova etapa que a partir d’avui pugui començar.
El nostre vot a l‘alcaldia, per tot el que he dit, serà per a Manuel Ruiz com a cap de llista del grup amb més representació d‘entre les tres forces amb les quals hem arribat a un acord de govern.
Manifestem ja ara la nostra lleialtat al pacte arribat, el nostre desig de treballar des de la màxima col·laboració i disposició i esperem que sigui correspost pels altres dos grups, pel bé de Sta. Perpètua.
Moltes gràcies.

divendres, de juny 15

Jornades Obertes al Congrés

Saludo a los asistentes a las jornadas abiertas del Congreso.

Me hubiera gustado estar presente para conversar con los asistentes e intentar responder a las preguntas que me planteasen, lamentablemente no es posible.

En las pasadas elecciones municipales me presenté como cabeza de lista por Santa Perpètua de Mogoda, el pueblo donde nací y donde he vivido la mayor parte de mi vida.

La voluntad popular determinó que ningún grupo haya tenido mayoría para formar gobierno y estamos en plenas negociaciones para constituir el futuro gobierno municipal.

Este blogg fue idea de un compañero, cuando salí elegida, me sugirió que por medio del blogg podíamos mantenernos en contacto y así ellos conocerían que es lo que “hacen” los diputados. En efecto, cuando recibí el acta de diputada me di cuenta de que la mayoría teníamos una idea muy vaga acerca de las funciones de un diputado, por tanto este blogg sólo pretende ser un pequeño diario de lo que ocurre en el Congreso, explicado en forma coloquial para mis amigos. De aquí que sea exclusivamente en catalán.

Hoy, ya que me dirijo exclusivamente a ustedes, naturalmente lo escribo en castellano.

No he intervenido, o muy poco, en las “peleas políticas”, que tanto llenan la red, ya existe demasiado “ruido” en la red y no creo necesario contribuir más a los debates que ya existen en las primeras páginas de los periódicos. Han habido, naturalmente, excepciones cuando me han afectado mucho personalmente.

Mi intención, repito era acercar el Congreso a mis conciudadanos, no siempre he podido. Precisamente debido al ritmo frenético de ésta Casa, cuando más cosas hay para contar es cuando menos tiempo tengo, por ello la redacción deja mucho que desear, espero que sena comprensivos, lo acostumbro a redactar en algunos minutos y corriendo. Muchas veces he pensado en abandonar, pero justo cuando he decidido ya cerrarlo, recibo algún mensaje agradeciendo mis notas y me ha animado a continuar.

No voy a estar conectada esta mañana, pero si quieren dejar mensajes, en algún momento, les responderé

Que tengan un buen día y disfruten de la jornada.

dijous, de juny 14

Llei d’investigació Biomèdica

Avui s’aprova el text definitiu de la Llei de la Investigació Biomèdica.
Ha estat molt contestada per els lobbys catòlics, durant mesos van estar enviant correus.
Es el lobby més ben organitzar sense punt de comparació.
Quant hi ha un tema que no els hi agrada generen unes llistes de correus impressionants, en rebia cents per dia. Realment posen en perill el sistema i tot sigui dit, no té cap efecte sinó al contrari.
Jo ja he deixat d’enviar correus de protesta perquè estic convençuda que te l’efecte contrari, genera una antipatia al que els rep que acaba perjudicant la causa.
El motiu de la protesta és que la llei permet la transferència nuclear.
Es a dir que a un ovocit anucleat se li transfereix el nucli d’una cèl·lula adulta amb la finalitat de poder crear línies celulars.
Els catòlics, consideren que l’òvul encara que sigui amb el nucli no d’un espermatozou sinó d’una altre cèl·lula és un ésser humà ni més ni menys.
Jo crec que els manipulen, parlen de clonar, d’investigar amb embrions, i això la llei ho prohibeix clarament.
M’he referit als conflictes de la Llei amb l’Estatut.
El Ministeri es reserva competències de control amb una Comitè centralitzat perquè diuen tenen por del que es pot fer a València.
Curiosament una Comunitat governada per el PP, però el negoci és el negoci i sembla ser que allà no tenen gaires problemes bioètics.
A nosaltres l’argument no ens serveix, perquè els governs canvien i les competències no tornen mai un cop adjudicades.

dimarts, de juny 12

Els parlamentaris parlen del futur d’Europa

Avui al Plenari s’ha fet un debat més ampli sobre els altres punts de l’agenda, el gros del debat se l’ha endut el futur del Tractat per a la Constitució europea. Aquell que vàrem votar en contra en el referèndum.
Al votar en contra França i Dinamarca, no pot tirar endavant. Anglaterra que hi està en contra per altres motius s’ha apuntat de seguida al bloqueig.
El problema és que ara no es te en conta els motius del no, sinó que es vol fer un mini tractat que no calgui aprovar per referèndum.
En el mini tractat volen treure els drets fonamentals, hi ha qui critica la existència de un ministre d’Afers Europeus, d’una política conjunta exterior, hi ha qui no vol els símbols, volen que desaparegui l’himne i la bandera.
Els països més contraris a una Europa forta són, Anglaterra, Polònia, Txéchia, Holanda té problemes per la pèrdua de pes i Portugal tampoc té massa interès per els mateixos motius.
La presidència alemanya vol tancar la qüestió la propera setmana, las darreres setmanes els governs han enviat uns emissaris a negociar “els sherpes”, la por es que no sabem que decideixen a porta tancada, i la qüestió és que hem comprovat que entre parlamentaris seria més fàcil arribar a acords, per exemple hi ha consens en que no s’ha de modificar la substància, que si de cas, s’ha d’ampliar. Especialment amb compromisos contra el canvi climàtic i que de cap manera s’han de excloure els drets fonamentals.
A Anglaterra, no tothom es anti-europeu, sinó que preguntin als anglesos si volen sortir d’Europa, a veure que diuen.
Conclusió, que el funcionament d’Europa ha de ser més transparent, i més democràtic, que els parlaments “nacionals” han de tenir un paper més rellevant en la presa de decisions, no fent competència al Parlament europeu, però sí, influint més en els seus governs corresponents.

Per exemple, a la majoria dels parlaments. S’informa a la comissió després dels Consells Europeus. Nosaltres hem aconseguit que hagi vingut el secretari d’estat a informar abans, a porta tancada.
S’ahurai d’articular una presència més activa dels Parlaments.

De tornada a Madrid, he tingut ocasió de conèixer a la ex-presidenta del Congrés.

dilluns, de juny 11

Europa ¿a on vas?

He vingut a Brussel·les a la 3ª reunió inter-parlamentaria. Es una idea d’en Josep Borrell fer reunions periòdiques conjuntes dels parlamentaris europeus i “nacionals”.
Jo hi vaig en qualitat de portaveu a la Comissió de la Unió Europea. Es formen tres grups de treball, i l’endemà es fa un plenari.
Jo m’he apuntat al de Canvi climàtic. Estic satisfeta perquè he aconseguit --introduir diferents punts a les conclusions.
A la meva intervenció he apuntat:
· que la lluita contra el canvi climàtic, l’ha de seguir liderat Europa, i que el repte pot ser també una oportunitat per Europa de liderar una nova revolució industrial basada en unes baixes emissions de carboni.
· Que la lluita contra el canvi climàtic només serà efectiva amb una Europa amb personalitat jurídica pròpia i amb polítiques unitàries.
· Que els objectius de biocombustibles s’han d’aconseguir al màxim a dins de la Unió a fi de no traslladar problemes ambientals als països del tròpic i que s’han d’avaluar la eficiència de Carboni de cada cultiu i el seu impacte en la biodiversitat.
· Que Europa ha fracassat en la política de residus, cal fer un pas decisiu en la prevenció.
· Que la fiscalitat ambiental ha de ser liderada des d’Europa, aquí he parlat de l’impost sobre els hidrocarburs per el transport aeri i d’altres impostos sobre l’automòbil que només avançaran si es fan conjuntament.
Abans d’acabar encara m’ha donat temps de parlar de la connexió elèctrica Espanya-França, és un dels quatre nòduls que Europa vol impulsar per crear una xarxa europea única. He apuntat que creuar els Pirineus comporta un fort impacte medi ambiental i s’ha de considerar (aquest punt no s’ha inclòs en el informe)
Abans pel matí m’he reunit amb el grup parlamentari europeu Verds-Ale, allà he conegut alguns dels col·legues verds europeus i he dinat amb l’eurodiputat Bernat Joan que s’ha convertit amb el representat al Parlament dels pobles sense Estat i de Sardenya.
Sardenya no te cap diputat que els representi a Europa, ja que va conjuntament amb Sicília i tots els eurodiputats son sicilians, en una visita que va fer a l’illa per donar una conferencia una representació de les forces vives de l’illa li varen demanar que es fes càrrec de les seves demandes, i així ho ha fet.

divendres, de juny 8

Fumata blanca





Avui hem fet oficial el pacte per un nou projecte de govern per Santa Perpètua PSC.ERC.CiU.

Serà una coalició, perquè el electorat ho ha volgut així.

Hem fet una bona feina preparatòria, s’han unificat els programes i ara resta repartir bé les responsabilitats. Ja està molt avançat però no pensem anunciar res fins el dia 17.

De fet el propòsit es treballar per programes, el que implica que diferents regidories col·laborin per evitar duplicitats i guanyar en eficàcia..

No cal dir que és un gran dia i a més coincideix amb el meu aniversari.

(M’ha costat cara la broma!) però en fi, que sigui per un bon començament i el inici d’una nova etapa.

dimecres, de juny 6

Fi de la treva d’ETA ¿i la responsabilitat del PP?

Un cop dur Fi de la treva d’ ETA.
Estic a Madrid, els el PP sembla que ja es vuen de tornada al poder.
Zapatero sembla ha donat la impressió de que no tenia una pla sòlid de pau, ni que fos capaç de conduir el procés.
Cada vegada que Rajoy l’acusava de parlar amb ETA, en lloc de dir “Sí senyor, es clar que ho haig de fer”, semblava que es disculpés. El PP li ha anat menjant terreny.
Ja ho vàrem predir, quan va tancar en fals l’Estatut de Catalunya.” Als catalans els pot enredar però amb aquells d’allà dalt, no serà el mateix”.
Les bones paraules i les promeses tenen un crèdit limitat, passat un temps s’han d’amar complint.
No sé què passarà, si les negociacions es reprendran d’aquí uns mesos o d’aquí uns anys, el que si dubto molt es que només amb efectius policíacs es resolgui el problema..
Ara bé, el PP en té molta part de responsabilitat.
En lloc de que en el problema nº 1 de l’Estat no hagi adoptat una postura de suport , ha utilitzat el terrorisme per desgastar el govern, i el que han aconseguit primer es enfortir ETA.
El clàssic. Els acords de Pau només els poden signar els governs de dretes, perquè tenen una oposició responsable.
Les dretes només tenen un objectiu, tenir el poder. Lo demés tan és. No els hi demanem responsabilitats.

dimarts, de juny 5

Dia mundial del Medi Ambient : Avança la Llei de Qualitat de l’Aire


Demà ens reunirem la ponència de la Llei a fi d’arribar als primers acords, del Ministeri ja ens han fet arribar (per medi del PSOE) les esmenes que ens han acceptat i demà ja començarem els debats.

La llei defineix l’objectiu d’establir les bases per reduir i prevenir la contaminació atmosfèrica. No comprèn les radiacions ionitzants.

Cap. I Conté les definicions, els principis rectors, el repartiment de competències, obligacions dels titulars de les instal·lacions, informació al públic.

Cap II Avaluació de la qualitat de l’aire

Cap III prevenció i control de les emissions

Cap IV Planificació, hi ha l’article 16, molt esmenat, sobre els Plans i Programes per protegir la atmosfera, hi hem introduït la obligació de establir plans de transport en els polígons de més de 500 treballadors (esmena 1049. No s’acceptarà, pe`ro al menys hem introduït la obligació de identificar i quantificar les fons d’emissió i la obligació de fer un seguiment.

Cap V instruments de protecció de la atmosfera

Cap VI control, vigilància i seguiment

Cap VII Sancions

I les disposicions addicionals, són afegits a les lleis que solen ser molt interessants.

Per exemple, estableix la obligació de reduir la contaminació lumínica

Es modifiquen altres lleis com la de Residus del 98, s’obliga a la separació i

la llei 14/2000 sobre els sorolls dels avions.

Consten Annexos amb el llistat de contaminants i

Catàleg d’activitats contaminadores de la atmosfera

Es una de les lleis més importants de la legislatura i ERC ha fet una aportació important, reconeguda per el mateix Secretari General del Canvi Climàtic, Don Arturo Gonzalo Azpiri que va venir personalment al meu despatx per discutir les nostres esmenes.

N’hem presentat 79 , s’han acceptat 25, que està molt bé. I encara queden un parell que estan parcialment acceptades, com el concepte d’aglomeracions.

Hem posat moltes addicionals, s’ha acceptat:

  • -la obligatorietat de les administracions publiques de promoure sistemes de transport públic i privat menys contaminant.

  • -Impulsar als ports de titularitat estatal el subministra elèctric des de terra (no admeten el termini de 5 anys)

No s’ha acceptat:

  • -la instal·lació de dispositius de limitació de velocitat
  • -la modificació del IAE en funció de la contaminació atmosfèrica
  • -Els terminis per que els cotxes matriculats a Espanya compleixin l’EURO 3 el 1 de gener del 2013

  • -La prohibició a partir del 2011 la comercialització de motors de dos temps
  • -Manteniment i ampliació de les deduccions al Impost de Societats per inversions mediambientals.
  • -Ampliar les restriccions de sorolls als aeroports a tots els de primera categoria
  • -aplicar impost d’hidrocarburs a la aviació.

- permetre als ajuntaments de ciutats de més de250.000 habitants gravar l’accés a la ciutat.

  • -modificar l’ Impost especial de vehicles de tracció mecànica en funció de la contaminació.

Ara queda per veure si podem fer majories amb altres grups. Per les esmenes presentades, aquest cop el PP s’ ha interessat més per la protecció del Medi ambient que CiU, que li preocupa més els interessos dels empresaris. Ja veurem

Assemblea local :Decidim govern

Ahir al vespre, varem tenir una important reunió a la seu d’ ERC a Santa Perpètua, la militància decidia si entrar a governar a l’ Ajuntament.

Hi havien varies opcions,

1- PSC 6 + ERC3 + 2 (suposadament CiU)

2 - ICV 7 + PSC 5 + ERC 3

3 – ICV7 + ERC 3 + CiU 2

4- Oposició

La militància va votar per unanimitat la primera opció i si no és possible, la 4ª.

Arguments: la voluntat de canvi per part del nostre electorat és clara. S’han analitzat els resultats mesa per mesa i no hi ha dubte.

Analitzant els resultats globals, han crescut les forces que han parlat de canvi durant la campanya, ERC i PSC. CiU ha augmentat d’alguns vots degut al barri de Mas Costa, barri de nova creació i amb famílies que porten relativament poc temps a la població i el vot és més en clau de partit.

Per tant no podem defraudar als qui ens han votat i a partir d’avui ens posem a treballar amb el PSC i CiU sobre els respectius programes per elaborar un Pla de Govern.

Després ja vindrà la negociació de l’organigrama.

Conclusions: és molt possible que durant un temps seré diputada i regidora.

dissabte, de juny 2

Agraïment a una jova advocada

Agraïment

Agraïment a la advocada Ana Fernàndez Bossot, perquè gràcies a la seva professionalitat ha aconseguit que un grup de veïns d’uns blocs d’habitatges modestos

hàgim guanyat un judici contra una de les empreses de construcció més potents de l’Estat (una de les represes del Florentino Pérez), contra tots els pronòstics dels entesos, varem presentar una demanda per vicis de construcció i la varem guanyar.

Avui he rebut els interessos que quedaven pendents de la demanda

Ha estat una dona, jove, amb intel·ligència i molta paciència que ho ha aconseguit, gràcies ,també per els diners que ens han tornat però especialment per la dignitat recuperada.

Davant de la prepotència dels constructors, la gent assumeix els vicis de construcció com uns “mal acabats” i ja està, i quan planteges fer una demanda, tothom et diu que no paga la pena, va ser aquest advocada que ens va dir endavant, dels 200 afectats només en varem quedar una vintena, ens quedarà la satisfacció de que Florentino va pagar per la feina mal feta.

Gàcies Anna.

divendres, de juny 1

Energies renovables : un impuls important

Ahir la Ministra Cristina Narbona va presentar a la Comissió de Medi ambient el Informe de la UE sobre la situació del medi ambient a Espanya.

Es un informe basat en una sèrie d’indicadors que es troba al web del Ministeri, està basat en dades del 2003, cal tenir-ho en compte, per val pena donar-hi una ullada.

Dels comentaris que ha fet la Ministra, val la pena mirar el Real Decret 6621/2007 del 25 de Maig, per el que es regula la producció d’energia en regim especial, per fi s’incrementa la tarifa de les renovables. Es una batalla que portem tota la legislatura, per fi.

El incremento previsto para la retribución de la biomasa varía entre un 50 por 100 y un 100 por 100, para el biogás, entre un 16 por 100 y un 40 por 100, y para la solar termoeléctrica, de un 17 por 100

En la opción de venta a la distribuidora, se incrementa la retribución de la energía eólica, de la biomasa, de la solar termoeléctrica y de las instalaciones fotovoltaicas de potencia superior a 100 kW, y se mantiene la retribución de las plantas solares fotovoltaicas de potencia inferior a la citada.

Así, los incrementos de la tarifa regulada respecto de la contemplada en el Real Decreto 436/2004 son, para las instalaciones eólicas, del 12 por 100; para las hidráulicas, de entre el 7 y el 13 por 100; para las termoeléctricas, del 17 por 100; para las fotovoltaicas mayores de 100 kW, del 82 por 100: para las biomasas de entre el 56 y el 113 por 100 (salvo las de residuos industriales forestales que se incrementa un 6 por 100) y para el biogás, entre un 16 y un 40 por 100.

Naturalment, l’hem de revisar i segurament es pot millorar, però es un pas endavant.

Un dia des de l’avió volant per sobre Santa perpètua i en veient la gran superfície de teulades industrials pensava ¿perquè tota aquesta superfície no la podem transformar en panels solars ?, semblava una utopia però ja ens hi ens hi anem apropant.

Sobre EL JUDICI 14 de febrer declaracions de Oriol Junqueras i Joaquim Forn Antoni Bassas :   " quan es tracta de Catalunya, a l...