dimarts, de juny 12

Els parlamentaris parlen del futur d’Europa

Avui al Plenari s’ha fet un debat més ampli sobre els altres punts de l’agenda, el gros del debat se l’ha endut el futur del Tractat per a la Constitució europea. Aquell que vàrem votar en contra en el referèndum.
Al votar en contra França i Dinamarca, no pot tirar endavant. Anglaterra que hi està en contra per altres motius s’ha apuntat de seguida al bloqueig.
El problema és que ara no es te en conta els motius del no, sinó que es vol fer un mini tractat que no calgui aprovar per referèndum.
En el mini tractat volen treure els drets fonamentals, hi ha qui critica la existència de un ministre d’Afers Europeus, d’una política conjunta exterior, hi ha qui no vol els símbols, volen que desaparegui l’himne i la bandera.
Els països més contraris a una Europa forta són, Anglaterra, Polònia, Txéchia, Holanda té problemes per la pèrdua de pes i Portugal tampoc té massa interès per els mateixos motius.
La presidència alemanya vol tancar la qüestió la propera setmana, las darreres setmanes els governs han enviat uns emissaris a negociar “els sherpes”, la por es que no sabem que decideixen a porta tancada, i la qüestió és que hem comprovat que entre parlamentaris seria més fàcil arribar a acords, per exemple hi ha consens en que no s’ha de modificar la substància, que si de cas, s’ha d’ampliar. Especialment amb compromisos contra el canvi climàtic i que de cap manera s’han de excloure els drets fonamentals.
A Anglaterra, no tothom es anti-europeu, sinó que preguntin als anglesos si volen sortir d’Europa, a veure que diuen.
Conclusió, que el funcionament d’Europa ha de ser més transparent, i més democràtic, que els parlaments “nacionals” han de tenir un paper més rellevant en la presa de decisions, no fent competència al Parlament europeu, però sí, influint més en els seus governs corresponents.

Per exemple, a la majoria dels parlaments. S’informa a la comissió després dels Consells Europeus. Nosaltres hem aconseguit que hagi vingut el secretari d’estat a informar abans, a porta tancada.
S’ahurai d’articular una presència més activa dels Parlaments.

De tornada a Madrid, he tingut ocasió de conèixer a la ex-presidenta del Congrés.

Sobre EL JUDICI 14 de febrer declaracions de Oriol Junqueras i Joaquim Forn Antoni Bassas :   " quan es tracta de Catalunya, a l...